21-03-2024
Onderzoek naar logistiek retoursysteem meubels

Jaarlijks wordt 10 miljoen ton aan meubilair weggegooid in de EU. Een groot deel hiervan belandt op de afvalberg en wordt verbrand. Meer hergebruik is nodig om de doelen voor een circulaire economie, voor 2050, te halen. Masterstudent Marilène van Reenen deed onderzoek naar het retourlogistieksysteem van de toekomst, onder begeleiding van hoogleraar Sander de Leeuw. De resultaten van het onderzoek zijn nu samengevat in een two-pager.

 

Het onderzoek neemt de milieustraat als beginpunt. Voor meubels die daar worden ingeleverd, zijn er verschillende opties: verbranden, via de opslag naar een retailer, of laten repareren. Marilène vergelijkt de verschillende scenario’s met elkaar, en berekent welk scenario het voordeligst is qua kosten en CO2-uitstoot.  In de studie is recycling niet meegenomen.

 

Er komen 5 scenario’s ter sprake, waarin hergebruik, reparatie en verbranding variëren van grootte. Enkele conclusies zijn:
– Door veel partijen wordt gedacht dat logistiek een grote kostenpost is. Maar dit valt mee. De kosten voor opslag, reparatie en verbranding zijn groter.
– Tweedehands doorverkopen is een goede strategie om CO2-uitstoot te beperken, ten opzichte van verbranding. Vanwege het arbeidsintensieve karakter van het huidige systeem is reparatie nu nog een kostbare strategie.

 

Wil je de rest van de two-pager lezen? Download deze hier (Engels).

Ben je na de two-pager benieuwd naar het volledige onderzoek? Download deze hier  (Engels).