21-03-2024
Stimuleren afzet tweedehands meubels

Het huidige onderzoek van Gedragsbureau Dijksterhuis en van Baaren richt zich op het bevorderen van hergebruik van meubels, door het belemmeringen van verschillende doelgroepen te identificeren. Door middel van interviews en gedragsanalyse zijn vier specifieke doelgroepen onderzocht: studenten, starters, bedrijven die meubels inkopen en het Centraal Orgaan Asielopvang. Het doel is om de afzet van tweedehands meubels te vergroten, met name via Circulaire Ambachtscentra. Daarnaast staat het beter afstemmen van het aanbod op de vraag centraal. Het onderzoek brengt de obstakels in kaart die deze doelgroepen ervaren bij het kiezen voor tweedehands meubels. Verder onderscheidt het kansen voor gerichte interventies. Naast een onderzoeksrapport omvat het project ook een beleidsadvies en een infographic met kansrijke interventies voor specifieke doelgroepen, zoals Studentenhuisvestingsorganisaties, Marktplaats-platforms en Kringlopen.

 

Wil je het volledige rapport lezen? Download deze hier. Interesse in het beleidsadvies? Download deze hier. De infographic van Studentenhuisvestingsorganisaties lees je hier, van Marktplaats-platforms hier en Kringlopen hier.

 

 

Online lunchlezing

Benieuwd naar de onderzoeksresultaten, het beleidsadvies en de mogelijke interventies? Schrijf je hier in voor de online lunchlezing op 10 juni 2024 van Stefan van der Wal van Rijkswaterstaat, partner van de ReUse Alliance. Hij is zowel adviseur van gedrag, zwerfafval en circulaire economie, als opdrachtgever van het onderzoek.