29-01-2024
Meubelreparateurs in kaart gebracht

Afgelopen zomer onderzocht The ReUse Alliance meubelreparateurs in Nederland. The ReUse Alliance wil voorkomen dat goede meubels eindigen op de afvalberg. Ons doel is verandering teweegbrengen waarbij tweedehands, refurbishment en reparatie centraal staan. We zijn begonnen met zoeken in de 15 grootste steden en hebben 232 reparateurs gevonden. Van hen hebben we 67 deelnemers geïnterviewd.

 

De resultaten van dit onderzoek vind je terug in deze infographic.

Voor het versterken van de reparatie-economie is het van belang om de huidige reparateurs in kaart te brengen. Zo kunnen consumenten, maar ook beleidsmakers, circulaire ambachtscentra en circulaire ondernemers hen beter vinden. Als reparateurs beter vindbaar zijn, wordt de stap om te repareren kleiner.  Ook kunnen er zo nieuwe samenwerkingen worden opgezet.

 

Dit onderzoek had aanvankelijk het doel om zoveel mogelijk meubelreparateurs te verzamelen op de Reparatielocator. Lang niet alle reparateurs wilden daar zichtbaar zijn, omdat ze al meer dan genoeg klanten hebben. Vanwege deze ontwikkeling richtte het onderzoek zich vervolgens op wat er nodig is binnen de sector.

 

Een belangrijke bevinding is dat de reparateurs teveel werk hebben. Om aan de hoge vraag te voldoen, zijn meer reparateurs nodig. Dit bevestigt het belang om een korte opleiding tot meubelreparateur te ontwikkelen, een idee waar we momenteel aan werken.

 

Ben je zelf meubelreparateur en wil je je graag aanmelden voor het register? Dat kan via dit formulier.