Repair · Alliance Partner
Platform vmbo BWI

Opleiden tot meubelreparateur: bekende vaardigheden toepassen op bestaande meubels

 

Over Platform vmbo BWI

Het landelijke Platform vmbo BWI is een koepelorganisatie voor vmbo-scholen die het profiel Bouwen Wonen Interieur aanbieden. Het platform bekijkt momenteel hoe er meer aandacht kan komen voor duurzaamheid en circulariteit in de meubelopleidingen.

 

Circulair meubelonderwijs

Het Platform ziet circulariteit bij meubels niet zozeer als een nieuw keuzevak. Vaardigheden die nodig zijn voor het repareren en hergebruiken van meubels zijn immers aardig vergelijkbaar met de vaardigheden die al in de bestaande profielmodule Hout- en meubelverbindingen zitten en ook in de keuzevakken Meubelmaken, Schilderen of Onderhoud schilderwerk. Met ikcirculeer en stichting Repair Café bekijkt het Platform vmbo BWI nader hoe die vaardigheden in de bestaande modules, nu ook ingezet kunnen worden voor bestaande meubels. Naar verwachting zal het vele leerlingen aanspreken om zelf meubels (uit de kringloop of van familie) te kunnen repareren.

 

Manifest

Duurzaamheid en circulariteit zijn hot items in de maatschappij. Daarom onderschrijft het Platform vmbo BWI het manifest van de ReUse Alliance voor een duurzame, creatieve en innovatieve meubelsector in 2030.